Quantcast
Channel: Kässäkerho » onnistuu ilman ompelukonetta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 22

Neulevaatteen lyhennys

$
0
0

Kun on omin kätösin neulonut paidan, jonka helma on ratkaisevat pari senttiä liian pitkä, on oikeastaan kolme vaihtoehtoa: lahjoittaa paita erikokoiselle käyttäjälle, käyttää paitaa väkisin tai paneutua muutamaksi tunniksi muokkaustyöhön ja saada paidasta juuri sopiva.

Tiesin teoriassa, että valmiin neulevaatteen lyhentäminen on mahdollista, mutta kokeilin sitä vasta tänä keväänä ensimmäistä kertaa. Yllätyin, kuinka yksinkertaista ja järkevänoloista se loppujen lopuksi oli. Jos pienellä näpertämisellä saa käyttökelvottomasta käyttökelpoisen tai esimerkiksi kirppikseltä löytyneestä laatuneuleesta hiukan sopivamman, miksipä ei. Neulevaatetta kannattaa kuitenkin tutkia hiukan ennen kuin sitä ryhtyy lyhentämään- kaikki mallit ja materiaalit eivät lyhene yhtä helposti.

Parhaan lopputuloksen saa tiiviistä langasta, jossa silmukat näkyvät selkeästi ja pinta on vanuttumaton. Jos malli on suora ja sileää neuletta, voi lyhennyksen tehdä melkein mihin kohtaan tahansa ja lopputulos on huomaamaton. Jos taas malli kapenee tai levenee voimakkaasti, tai vaatteessa on huomiotaherättävä kuviointi (kirjoneule, palmikkoneule), kannattaa levennyksen paikka harkita tarkoin. Pesuissa vanuttunutta tai pörrölangasta tehtyä neulosta voi olla todella vaikeaa purkaa ja neuloa osittain uudelleen.

Kuvan neulepaita on puuvillasekoitelankaa, jonka pinta on melko sileä ja neulos löyhää. Vaate kapenee hiukan alaspäin, joten päätin toteuttaa lyhennyksen vaatteen alareunaan. Purin joustimen ja ylimääräisen pituuden sileää neulosta. Sen jälkeen neuloin puretusta langasta uuden joustimen vaatteen alareunaan, alkuperäisestä poiketen ylhäältä alaspäin. Lyhennyksen olisi voinut toteuttaa myös purkamalla alareunasta ylimääräiset kerrokset sileää neuletta ja silmukoida (eli yhdistää silmukoita jäljittelemällä neulalla ja langalla) vanhan joustimen takaisin helmaan.

Samalla idealla neulevaatetta voi myös pidentää, mutta kannattaa huomioida, että käytetty ja uusi neulos saattavat näyttää selkeästi erilaisilta.  Silloin työ kannattaa suunnitella siten, että tekee suosiolla uudet kerrokset vaikka eri värisinä raitoina. Kokeilemalla selviää, mikä vaihtoehto toimii parhaiten.

Tarvikkeet: työhön sopivat puikot (tai kahdet, jos kiinnität osan vanhasta neuleesta takaisin), hakaneuloja tai langanpätkiä lyhennyskohdan merkitsemiseen, parsinneula, sakset.

Tee näin:

1. Pue neulevaate päällesi ja mittaa tarkkaan haluamasi lyhennyksen määrä. Merkitse lyhennyksen alku ja loppu esimerkiksi hakanuloin. Jos vaate on koko matkalta suora eikä siinä ole kuvioita, voit tehdä lyhennyksen mihin tahansa kohtaan. Jos taas vaate kapenee tai levenee merkittävästi tai siinä on jokin kuvio (neulepinta tai kirjoneule), tee lyhennys mahdollisimman huomaamattomaan kohtaan.  HUOM! Jos et halua säilyttää vaatteen alareunaa alkupeäisenä (esim joustinta), vaan neulot sen uudelleen, voit mahdollisuuksien mukaan purkaa neuleen alareunasta alkaen. Jollet ole ihan varma, saatko uudesta reunasta haluasi näköistä, aloita purkaminen ohjeen mukaan, ja voi lopuksi liittää vanhan joustimen takainen tai purkaa sen langaksi ja neuloa uuden.

2. Pätkäise yksi silmukka poikki merkin kohdalta. Ota kiinni syntyneestä langanpätkästä ja vedä -silmukkarivin pitäisi kiristyä ja langanpätkän pidentyä. Leikkaa lanka poikki mahdollisimman läheltä silmukoita ja venytä neulosta, vaatteeseen pitäisi syntyä alla olevan kuvan mukainen reikä eli avonaisia silmukoita. Pujota puikko sen puolen silmukoihin, jotka haluat säästää: jos lyhennät helmaa siten, että koko alaosan joustin neulotaan uudelleen, pujota puikko yläosan silmukoihin (kuvassa).

3. Jatka samasta langanpätkästä vetämistä, jolloin sat purettua koko kerroksen. Tarvittaessa voit auttaa purkamista neulalla koukkien. Kerää avoimet silmukat heti puikolle, jotteivat ne lähde purkaantumaan.

4. Kun koko kerros on purettu, pitäisi työn näyttää tältä (kuva alla). HUOM! Jos vaatteessasi on sivusaumat, pura etu- ja takakappaleet erikseen. Vaatteen yläosa on puikolla ja alaosa irrotettu. Pura alaosasta niin monta kerrosta kuin on tarpeen, jos aiot silmukoida osan siitä takaisin. Jos taas neulot alareunaan suosiolla uuden joustimen, pura ylimääräisestä osasta lankaa käyttöön.

5. Neulo uusi joustin puretusta langasta suoraan helmaan. Jos haluat silmukoida vanhan joustimen takaisin, pura siitä ylimääräinen pituus ja kerää silmukat uudelle puikolle. Silmukointia varten pujota n. neljä kertaa kappaleen pituinen lanka neulaan ja yhdistä puikoilla olevat silmukat toisiinsa yksi kerrallaan tuottamalla uutta silmukkariviä. Eli neula kulkee vuorotellen ylemmän ja alemman puikon silmukoiden kautta ja lopputulos näyttää oikeilta silmukoilta. Kurkkaa havainnollistava kuva täältä (s.52).

6. Lyhennetty paita näyttää valmiina tältä:

…ja uudelleenneulottu joustin tältä (lähikuva alla). Käytännössä tuskin kukaan huomaa, että 1 o 1 n joustin on neulottu ylhäältä alas  eikä alhaalta ylös, kuten alkuperäisessä.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 22

Trending Articles