Kuulostaako tutulta: löydät kirppikseltä / varastosta / muusta jemmasta ihanan nahkalaukun, jonka saumat repsottavat? Siis laadukkaasta nahasta tehdyn laukun, joka on käytännössä palasina? Suosittelen – ota / osta halvalla ja korjaa! Pari iltaa ja neljä neulaa siihen meni, mutta tässä se on, uusi lempilaukkuni.
Olen kanniskellut laukunrämää mukanani jo kahdessa muutossa. Tämäkin on alunperin kaivettu yhden ystävän kirppislaarista sillä ajatuksella, että korjaaminen on pikku juttu. Ja se oli! Miksen tehnyt tätä aikaisemmin? Koska luulin ja oletin, että laukkua ei ehkä voisi korjata itse. Mutta taas se on todettu, että harvassa ovat ne tuotteet, joita ei voi korjata itse. Keväällä ompelin muutamasta kohdasta ratkenneen purjeenkin, kun ajattelin, että nopeammin tekee itse kuin ajaa purjeneulomoon. Tukevien materiaalien työstäminen on ehkä perinteisesti ollut miesten työtä, jolloin materiaalit ja tekniikat ovat jääneet tällaiselle ”naisten käsitöihin” tottuneelle vieraammaksi. Onneksi aina voi kokeilla ja oppia uutta.
Laukun korjaaminen alkoi oikeastaan siitä, kun noutaessani kenkiä suutarista kyselin samalla vähän nahkalaukun korjauksesta. Suutari oli todella avulias, kertoi vaimonsakin harrastavan laukkujen ompelua ja opasti tarvittavat välineet ja tekniikan.Ostin parin euron hintaisen neulan ja sain ompelulangan kaupan päälle, sitä kun ei ollut myynnissä sopivan pienissä rullissa. Ja kotiin kokeilemaan!
Lähtökohta oli oletettavasti 70-luvulta peräisin oleva nahkalaukku. Kaikki nahat olivat erinomaisessa kunnossa, mutta suurin osa saumoista ja tikkauksista kulunut rikki. Ompeleiden kohdissa oli reiät, joista langan sai pujotettua läpi.
Tarvikkeet: Nahan ompeluun tarkoitettua lankaa (jonkinlainen vahattu pinta) ja neuloja. Suutari suositteli käyrää neulaa, mutta suosittelen näin paksuun nahkaan joko paksumpaa neulaa tai varmuuden vuoksi useamman neulan hankkimista. Suoria neuloja käyttäessä pihdeistä voi olla apua.
Heti alkuun huomio -etupistot, joita alla näet, eivät ole typillisimpiä nahan ompeluun käytettäviä pistoja. Itse käytin niitä, koska sain ne toimimaan parhaiten ja lopputulos oli hyvä. Jos haluat täydellisen lopputuloksen, laitat neulat langan monempiin päihin ja työnnät jokaisessa reiässä neulat vastakkain läpi (eli toinen neula tulee toiselta, toinen toiselta puolelta). Lopputulos on samannäköinen, kuin jos ompelisit etupistoja ensin yhteen suuntaan ja sitten toiseen suuntaan.
Valitse haluamasi ompelutekniikka. Jos epäröit, voit vielä googlata mahdollisia pistoja.
Sitten vaan ompelemaan. Tee lankaan kunnon solmu ja aloita ompelu sisäpuolelta, jotta solmu jää piiloon. Voit ommella laukun kokonaa uudelleen (varmuuden vuoksi) tai vain rikkinäiset kohdat. Jos päädyt lähinnä ”paikkailemaan”saumoja, ompele alussa ja lopussa muutama ommel vanhan ompeleen pälle. Minua ei haitannut, että osa ompeleista oli alkuperäisiä ja uudet ompeleet hiukan erivärisiä ja paksumpia. Paikkasin vain ne kohdat, joista lanka oli kulunut tai poikki. Vaikka nahassa oli reiät valmiina, neulan työntäminen niiden läpi oli yllättävän raskasta. Jouduin käyttämään pihtejä vetääkseni neulaa, joten ensimäinen neula katkesi ja kolme seuraavaa vääntyi. Mutta neulathan eivät paljoa maksa.
Yhteensä ehkä neljän tunnin työskentelyn jälkeen laukku oli valmis. Nahka on jämäkkää ja itse tekemiini ompeleisiin voin luottaa, joten laukkuun voi huoletta pakata mitä haluaa. Kokonsa puolesta siihen sopii täydellisesti läppäri, muistikirja ja pikkutavaraa. Tai neuletyö. Tai mitä sitä ihminen tarvitsee. Kirppikset ovat täynnä laukunraatoja, hae omasi!