Quantcast
Channel: Kässäkerho » onnistuu ilman ompelukonetta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 22

Aloita miniryijy!

$
0
0

Olen pitkään halunnut kokeilla ryijyn tekemistä. Vaikka ihan pienenkin, tekniikkaa testatakseni. Ryijyssä on mahdollisuuksia seinätekstiiliksi ja vaatetuksen yksityiskohdaksi – kuinka hieno olisikaan värikäs ja muhkea ryijytakki? Lähdin liikkeelle aivan alkeista, siitä, että kävin tutkimassa pohjakangasvaihtoehdot ja erilaisia lankoja. Ensimmäiseksi työksi sopii miniryijy, jonka voi ripustaa reinälle tai josta voi tehdä vaikka pienen kassin. Hyödyllisintä on opetella ryijysolmu ja tutkia, kuinka paksu lanka ja pitkät hapsut näyttävät omaan silmään parhaalta. Luonnollisesti tästä ekasta työstä ei tullut ihan samanlainen kuin valmiina hankkimastani ryijystä.

Ryijyjä voi tehdä käsin ommellen (kuten tässä) tai kangaspuilla kutoen. Nopean tutkimukseni mukaan käytetty tekniikka saattaa näkyä myös lopputuloksessa, mutta en tiedä onko havainto yleistettävissä. Käsin ompelu voi olla helpompaa, jos kangaspuut eivät ole tutut. Lisäksi työtä on helpompi kuljettaa mukana. Valmiita pohjakankaita on tarjolla eri leveyksissä ja materiaaleissa ja tähän työhön valitsin Vuorelman villakankaan, joka oli todella tukeva ja laadukkaan oloinen. Valmis pohjakangas helpottaa solmimaan hapsut oikeisiin kohtiin, suoriin riveihin ja pystysuoriin linjoihin. Pohjakankaassa kulkee jokaisen solmun kohdalla kaksi loimilankaa, joiden ympäri solmu kierretään.

Materiaalina voit harjoitustyössä käyttää kaikenlaisia villalankoja. Erityisiä ryijylankojakin on myynnissä ja niiden koinsuojauksesta voi olla hyötyä kun tehdään töitä, joiden on tarkoitus kestää aikaa. Ryijyn pörröisyyteen ja muhkeuteen  vaikuttavat langan paksuuden lisäksi se, kuinka moninkertaisena lankaa käytät ja hapsujen pituus. Voit luovasti soveltaa erilaisten langanpaksuuksien ja värien yhdistelmiä (esim samaan solmuun monta eri väristä ohutta lankaa), suunnitella kuvioita ja miettiä hapsujen pituuksia. Perinteisten ryijyjen rinnalla on paljon muitakin vaihtoehtoisia ja vapaampia tyylejä. Kun pääset työssä alkuun, saat ideoita seuraaviin töihin.

Vain Kassakerho-blogin kayttoon. Ryijy Tammikuu 2015, kuva: maria Halkilahti

Tarvikkeet: valmista pohjakangasta (näitä on eri tiheyksiä ja materiaaleja, kuvassa Vuorelman villainen pohjakangas), villalankoja, tylppäpäinen, isosimäinen neula ja hapsujen pituinen viivoitin (esim. 2-3 cm, riippuen myös pohjakankaan rivitiheydestä). Jonkinlainen keppi ja kiinnityslenkit pitämään työn suorana ja seinällä.

Tee näin:

1. Suunnittele paperille haluamasi malli. Kannattaa aloittaa yksinkertaisesta, esimerkiksi värialueista tai isoista muodoista. Valitse lankojen värit.

2. Piirrä pohjakankaaseen kevyesti valmiin työn rajat. Jätä kankaan vähintään sentti kääntövaraa ja yläreunaan enemmän (niin, että taitteeseen voi halutessaan pujottaa kepin). Huolittele käsin tai koneella pohjakankaan reunat, jos ne näyttävät purkaantuvan.

3. Suunnittele hapsujen pituus. Edellisen kerroksen solmujen pitäisi jäädä hapsujen alle peittoon. Mitä tuuheamman ryijystä tekee, sitä enemmän hapsut ovat suoraan eteen eikä alaspäin. Käytä hapsujen tekemiseen hapsujen pituuden levyistä viivoitinta tai muuta kapeaa lastaa.

4. Pujota lanka neulansilmään. Käytin lankaa kaksinkerroin, mutta ehkä parempaan tulokseen pääsisi, jos lanka olisi nelinkertainen (eli kaksi lankaa neulansilmästä).

5. Aloita jommasta kummasta alareunasta sen mukaan, teetkö mieluummin vasemmalta oikealle vai oikealta vasemmalle. Minulle sopii paremmin ensimmäinen. Eli katso missä kohdassa kulkevat reunat ensimmäiset pystyt, vahvemmat loimilangat (ovat pareittain). Pujota lanka kahden loimilangan välistä ja vedä lankaa niin pitkälle, että lopusta jää viivoittimen levyiset hapsut.

Vain Kassakerho-blogin kayttoon. Ryijy Tammikuu 2015, kuva: maria Halkilahti

6. Lanka kiertää lenkin ylöspäin ja palaa alas loimilankaparin oikealta puolelta reunasta keskustaan päin. Vedä lanka kokonaan läpi.

 

 

Vain Kassakerho-blogin kayttoon. Ryijy Tammikuu 2015, kuva: maria Halkilahti

7. Yläpuolelle pitäisi jäädä “lenkki, joka kiristettettynä pitää haksut paikoillan. Yksi ryijysolmu on valmis. Kierrä lanka viivoittimen ympäri ja tee seuraavat solmut samalla tavalla. Viivoittimen ympärille muodostuneet lenkit leikataan hapsuiksi lopuksi, kun viivoitin on poistettu välistä.

 

 

 

Vain Kassakerho-blogin kayttoon. Ryijy Tammikuu 2015, kuva: maria Halkilahti

8. Tältä näyttävät hapsurivi ja solmut.

 

 

Vain Kassakerho-blogin kayttoon. Ryijy Tammikuu 2015, kuva: maria Halkilahti

9. Käännä reunat nurjalle puolelle reunimmaisten solmujen kohdalta. Harsi reunat kiinni. Mittaa yläreunaan sopiva kuja kiinnityskepille ja harsi kiinni. Kiinnitä mahdolliset kiinnityslenkit.

 

Vain Kassakerho-blogin kayttoon. Ryijy Tammikuu 2015, kuva: maria Halkilahti

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 22

Trending Articles